Table of Contents

Contact Us

Head of Institute: Prof. Oren Froy

Administrative manager: Ms. Yael Fruchter

Office Address:
Institute of Biochemistry, Food Science and Nutrition,
Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment,
The Hebrew University of Jerusalem, 
P.O.Box 12, Rehovot 7610001, ISRAEL

Tel: +972 - (0)8-9489385
Fax: +972 - (0)8-9363208
Email Address: yaelf@savion.huji.ac.il

Dr. Aliza Stark

Current Research Projects:

  • Evaluation of dietary patterns and behavior of Ethiopian women in Kiryat Moshe, Rehovot, and an intervention to promote healthy eating habits.
  • Assessment of dietary habits and health promotion in female combat soldiers in the Israeli army.

Research Interests

Dr. Aliza Stark is a lecturer in the School of Nutritional Sciences and has been teaching in the program for Dietitians for over twenty years. She is an expert in Food Science and Food Preparation with an emphasis on improving the nutritional and therapeutic value of foods. Her research projects focus on nutrition education and health promotion to improve dietary habits in Israel. Projects include planning, executing and evaluating interventions to promote better eating habits in Israeli school children (kindergarten, elementary and high school) along with motivating parents to provide healthier foods at home. Dr. Stark has also worked in several projects in the Israeli army. She has carried out surveys to assess dietary intake of combat soldiers and pilots and teaches soldiers to make informed food choices in order to improve performance and develop eating habits to promote lifelong health. Working with colleagues and students from the School of Nutritional Sciences, in collaboration with the Municipality of Rehovot, Dr. Stark has established a nutritional health education reach–out program in a predominately Ethiopian neighborhood. A recent partnership with The School of Social Work and Ashalim/Joint Israel, has led to the development of a program that uses nutrition education as a platform to improve family functioning in underprivileged communities. Dr. Stark serves as Co–Chair for the International Division of the Society of Nutrition Education and Co–Director of Academics for the International MSc. Nutrition Program in English.

נושאי מחקר נוכחיים:

1.הערכת דפוסים תזונתיים והתנהגותיים של נשים אתיופיות מקריית משה ברחובות והתערבות לקידום הרגלי אכילה בריאים

2.הערכת הרגלים תזונתיים וקידום בריאות בקרב חיילות קרביות בצה".

 

ד"ר עליזה שטרק היא מרצה בבית הספר למדעי התזונה והיא מלמדת בתוכנית להכשרת דיאטנים מעל 20 שנה. היא מומחית בתורת המזון והכנתו עם דגש על שיפור הערכים התזונתיים והרפואיים של המזון. נושאי המחקר שלה מתמקדים בחינוך תזונתי וקידום בריאות על מנת לשפר את הרגלי התזונה בישראל. הפרוייקטים שלה כוללים בין היתר תכנון, ביצוע והערכת התערבויות לקידום הרגלי אכילה טובים יותר בילדים בגילאי בי"ס (תיכון ויסודי) וגני ילדים יחד עם עידוד ההורים לספק לילדים מזון בריא בבית. ד"ר שטרק עבדה בשלל פרוייקטים בצה"ל. היא ערכה סקרים להעריך את הצריכה התזונתית של חיילים קרביים וטייסים ומלמדת חיילים לעשות בחירות מושכלות בנוגע למזון אותו הם אוכלים, לצורך שיפור תפקודם ולפיתוח הרגלי אכילה בריאים למשך כל חייהם. בעבודתה עם עמיתיה וסטודנטים מביה"ס למדעי התזונה ובשיתוף עיריית רחובות, ד"ר שטרק ייסדה תוכנית לחינוך בריאותי בקהילה בשכונה בעלת רוב של תושבים ממוצא אתיופי. שיתוף פעולה נוכחי עם הבי"ס לעבודה סוציאלית ועם "אשלים"\"ג'וינט ישראל" הביא להתפתחותה של תוכנית שבה חינוך תזונתי משמש כפלטפורמה לשיפור תפקוד המשפחה בקהילות במצוקה.